Kategorier
Övrigt

Hur beräknas antalet likes för en webbsida?

Var och varannan webbsida man besöker ger möjligheten att gilla sidan på Facebook via en Like button.
Vad nästan ingen känner till är dock hur antalet likes egentligen beräknas, att varje klick på knappen bidrar till talet är en självklarhet men det är långt ifrån hela sanningen. Utan att veta alla faktorer som påverkar siffran kan det te sig mystiskt hur vissa sidor får så många eller för den delen ens någon alls. Likaså kan man enkelt få upp antalet likes genom att använda samtliga faktorer.

1. Klick på Like button
Den mest självklara faktorn är såklart att en besökare klickar på knappen. Varje person på Facebook kan bara bidra med ett klick per webbadress, d.v.s bara unika personer räknas. Faktum är att knappen dessutom gråas ut när man redan gillat en sida och enda valet man ges är att ångra sitt klick. Notera att det gäller per webbadress, man kan således gilla flera sidor på en domän.

2. Webbsidan delas på Facebook
Nu kommer vi till en faktor som färre vet om, varje gång någon delar din webbsida på Facebook räknas det som en Like. Detta fastän du inte ens har implementerat Like button på din webbsida. Precis som ovan gäller det bara unika medlemmar och webbadress, så att dela samma sak flera gånger hjälper ej att få upp siffran men kan dock påverka nästa bidragande faktor.

3. Någon gillar och/eller kommenterar den delade länken
Facebook är som alla vet ett socialt medium, chansen att någon gillar din delade länk och/eller skriver valfri kommentar till den är ganska god. Om du inte kände till faktorn ovan lär du inte heller känna till detta. Varje unik person som antingen gillar eller kommenterar till en länk som delas på Facebook räknas in i totala antalet Likes för en webbsida.

Genom att känna till dessa 3 faktorer som bygger upp antalet Likes för en webbsida kan du bättre anpassa dina inlägg för att maximera antal nya Likes.
Antalet likes på en webbsida betyder alltså inte att så många behöver gillar din sida!
Ett enkelt exempel är att dela någon uppseendeväckande sida som folk verkligen inte skulle klicka Like på.
Alla som skriver en kommentar till inlägget räknas in genom punkt 3 ovan och sidan ser nu ut att ha fått folk som gillat sidan trots att de kanske bara skrivit någon kommentar att sidan är hemsk, man hatar den och så vidare.

Ett bättre ord än Like borde således vara antal interaktioner, för det är vad knappen visar. Hur många som interagerat med webbadressen genom att antingen gilla sidan eller skrivit en kommentar om den.

Ni kan själva se att mina argument ovan stämmer genom att dela sidan på Facebook, antalet Likes ska då öka med 1, sedan om någon även skriver en kommentar till er delning ökar siffran återigen. För att se antal Likes denna sida har kan ni gå hit, vill ni dela sidan kan ni göra det via Facebook sharer.