Kategorier
Övrigt

Hello IPhone

Då var det dags att lansera ännu en app av till Missat samtal, en crowd-baserad webbtjänst som samlar nummer till telefonförsäljare. Sedan tidigare  finns en app till Android, men idag var det alltså dags för lansering till iPhone.

På grund av tekniska saker, fungerar applikationen till iPhone lite annorlunda än till Android. Det är t.ex. inte möjligt att vid inkommande samtal slå upp vem som ringer. För att  kunna varna användarna när ett misstänkt nummer ringer kan man i applikationen importera de vanligaste numren som är angiva på missatsamtal.se, vilka sedan läggs in på en kontakt ”Blockerad av missatsamtal.se”

Tänkte lite snabbt beskriva hur jag skapat applikationen och hur man snabbt kan skapa en egen utan egentligen några kunskaper inom varken objective c eller cocoa.

Saker du behöver för att skapa en applikation till iPhone:

  • Dator med OS X
  • XCode (utvecklingsverktyget)
  • iOS Developer Program (795kr/år)

Då jag inte har kunskap inom objective c eller cocoa, vilket är de programmeringsspråk man kan använda för att skapa en applikation, använde jag mig utav en html5-baserad applikationsplattform, PhoneGap.

Du skriver hela din applikation med html och javascript, tack vare PhoneGap kan du dessutom komma åt API-er i iPhone helt genom olika objekt och metoder som lyft fram med javascript. Min applikation använder t.ex. kontakt-api:et för att kunna skapa en kontakt och lägga till de vanligaste numren.

Funktionaliteten i stora drag

Vid en import hämtas de vanligaste numren ned från API:et på missatsamtal.se genom ett vanligt ajax-anrop. Med hjälp av PhoneGap söker jag efter en kontakt som heter ”Blockerad av Missatsamtal.se”, hittas ingen skapar jag en ny.

Till denna kontakt läggs sedan in de nummer som hämtats hem, på så sätt får man upp ”Blockerad av Missatsamtal.se” när någon utav de inlagda numren ringer.

Jag har även lagt in lite extra saker i appen, t.ex. kan man söka upp vilken operatör som hör till ett svenskt nummer, detta via ett API från PTS. Slutligen finns även en topplista där man kan se de 10 mest vanliga numren just nu, några man borde hålle ett extra vakande öga på.

I nästa uppdatering som beräknas komma inom kort kommer man även kunna se vilket nummer/företag som ringer. I dagsläget står det bara ”Blockerad av missatsamtal.se”
Ska även rätta till applikationens meta-data som anger att den även finns på spanska vilket är fel

Förutom att äntligen även finnas på iPhone, har jag även fått lära mig många nya spännande tekniker. Ladda gärna hem appen och testa om du har en iPhone, den är helt gratis, min förtida julklapp till er alla!